VODNÉ DIELO ŽILINA, žilinská klasika…

Ak ste z okolia Žiliny, tak túto trasu určite poznáte. Dnes budeme hovoriť o cyklotrase Vodné dielo, ktorá je veľmi populárna medzi Žilinčanmi, na trávenie voľného času. Táto trasa je populárna najmä vďaka jej rovinatej časti, ktorú majú v obľube hlavne rodiny s deťmi.

Viaceré možnosti cyklotrás

Ak sa rozhodnete skúsiť túto cyklotrasu máte na výber z niekoľkých možností.

Žilina-Nezbudská lúčka-Strečno-Žilina

Táto zaujímavá trasa má iba okolo 25 kilometrov, a vedie z Vodného diela do dediny Nezbudská lúčka, kde sa prechádza na druhú stranu Váhu, do Strečna. Počas jazdy touto cyklotrasou sa môžete zastaviť na zaujímavých miestach.

Základné údaje o trase

Náhľad trasy

[sgpx gpx=“/wp-content/uploads/gpx/vodne dielo za.gpx“]

Samotná trasa

Cesta do Nezbudskej lúčky

Ak ste si povedali ÁNO, idem bicyklovať, čaká vás prvá etapa trasy, a tou je cesta do Nezbudskej lúčky. Trasa je pomerne ľahká, keďže celá je po rovine. Na väčšine trasy idete po hrádzi. Začínate pri Extreme parku, kde trasa začína aj končí. Prejdete na druhú stranu rieky, kde vyjdete na hrádzu. Keď sa dostanete na koniec Vodného diela trasa pokračuje popod železničný most ku kostolu do Varíne. Tam odbočíte doprava, kde sa dostanete na cestu smerom do Nezbudskej lúčky.

Lom Nezbud

Asi medzi najznámejšie miesto patrí lom Nezbud, ktorý je ukrytý len niekoľko stoviek metrov od začiatku Nezbudskej lúčky. Počas jazdy na bicykli sa môžete zastaviť pri tomto zatopenom lome. Lom je zatopený už okolo 60 rokov. Za ten čas sa z tohto miesta stala známa oddychová destinácia pre mladých, z okolitých dedín.

Lom Nezbud
Miesto kde sa Lom Nezbud nachádza

Koliba panoráma

Koliba panoráma sa nachádza len pár desiatok metrov nad zatopeným lomom Nezbud, kde sa dá počas jazdy zastaviť na občerstvenie. Keďže sa koliba nachádza na vrchu kopca, je z nej krásny výhľad na hrad Strečno a Starhrad. V kolibe je na výber z rôznych typov jedál.

Výhľad z koliby
Miesto kde nájdete Kolibu panoráma

Hrad Strečno

Počas jazdy isto uvidíte dominantu tejto trasy, hrad Strečno. Tento hrad, ako už názov napovedá, sa nachádza pri dedine Strečno. Hrad bol postavený v 14. storočí rodinou Balašovcov. Na hrad sa dá dostať dvomi cestami. Jedna vedie po Strečianskych schodoch, ktorá ale nie je zjazdná pre bicykle. Druhá cesta vedie po vyasfaltovanej ceste z parkoviska pod hradom. Počas cesty ku hradu, sa dá zastaviť v stredovekej dedinke ktorá sa nachádza medzi hradom a parkoviskom. V nej sa dá pozrieť život našich predkov v stredoveku. Z dedinky na hrad je to už len kúsok. Ku hradu vedie vybetónovaná cesta z kameňov. Je to trochu náročnejšie na vyjdenie, keďže stúpanie je celkom veľké, avšak nie také aby to nedal priemerne skúsený cyklista. Počas jazdy dole z hradu odporúčam počínať si veľmi opatrne, keďže aj keď je sucho, zvyknú na tomto úseku prešmykovať kolesá pri brzdení.

Hrad Strečno
Vchod do hradu
Miesto hradu

Cesta naspäť do Žiliny

Ak ste sa rozhodli, že kochania sa po hrade už bolo dosť, je na rade cesta naspäť do Žiliny. Zídete naspäť do dediny Strečno, a odtiaľ sa budete riadiť značkami späť na Vodné dielo. Trasa je veľmi podobná ako tá na začiatku. Stále ideme po Vodnom diele, až kým neprídeme ku Extreme parku, kde cyklotrasa končí.

Užitočná rada na záver

Odporúčam si pred začiatkom trasy zistiť smer vetra, najmä kvôli tomu, aby ste sa zbytočne nevyčerpávali. Preto môj tip na záver je ten, že trasu kľudne môžete ísť aj naopak.

Relax!

Ahojte turisti!

Pridajte sa do nášho klubu a získavajte inšpirácie na výlety každý víkend.

You Might Also Like

Leave a Reply