STRANÍK ŽILINA – nedeľná prechádzka

Ahojte turisti!

Nedeľa ako posledný deň v týždni je perfektnou príležitosťou nabrať nové sily a zrelaxovať sa pred nasledujúcim začínajúcim týždňom. A ako lepšie si oddýchnuť než prechádzkou v prírode? Tu vám prinášam skvelý tip na nenáročný výlet na Straník v Žiline.

Prechádzka je vhodná pre rodiny s deťmi aj cyklistov, keďže na Straník je možné vyjsť ako s kočíkom, tak i s bicyklom. Ak nemáte koho zobrať alebo nechcete ísť sami, určite prechádzkou potešíte svojho štvornohého kamaráta. Výlet je viac ako vhodný pre psíkov, nakoľko výstup nie je príliš strmý a cesta nie je kamenistá.

Poloha Straníka

Vrch Straník je súčasťou pohoria Kysucká vrchovina. Nachádza sa nad mestskou časťou Zástranie v okrese Žilina v Žilinskom kraji.

Cesta na Straník

Na Straník autom

Pokiaľ ste zo Žiliny a máte auto je to pre vás menšia výhoda. Ku samotnému kopcu je možné sa dostať autom tak, ako aj na jeho vrch. Pri kostole, ktorý sa nachádza pod ním je priestor pre parkovanie áut.

Autobusom ku Straníku

Ak auto nemáte alebo autom ísť nechcete, môžete využiť autobusovú dopravu. Do Zástrania, nad ktorým sa kopec nachádza sa odveziete autobusovou linkou 27. Zástavka na ktorej vystúpite, sa volá Na straník.

Keď vystúpite, musíte sa najprv dostať ku kopcu. Zo zástavky budete pokračovať rovno, až sa dostanete na rázcestie, kde budete pokračovať jemne vpravo. Pri najbližšej odbočke zabočíte opäť vpravo a budete postupovať smerom nahor, až kým sa nedostanete ku kostolu, ktorý sa po pár metroch objaví po vašej pravej ruke. Odtiaľto sa už začína samotný výstup na vrch.

Výstup na Straník

Na Straník vedie nenáročná trasa po žltej turistickej značke. Posledných pár metrov zdobí drevená lávka, ktorá je jemne vyzdvihnutá nad zemou a obohatená o drevené zábradlie.

Na vrchu kopca sa nachádza drevený prístrešok s lavičkami, kde si môžte oddýchnuť a niečo prejesť. Straník vám poskytne prekrásny panoramatický výhľad na Žilinskú kotlinu a jej okolie. V pozadí sa vám ukážu aj vrcholy kopcov Malej Fatry a ďalšie krásy prírody.

Straník – paragliding

Ste človek, ktorý rád zažíva adrenalín a skúša nové veci? Ak ste odpovedali áno, tak vás určite poteší fakt, že práve na tomto vrchu je možnosť si vyskúšať jeden z obľúbených leteckých športov.

Firma ABC paragliding ponúka ako tandemové lety, tak aj kurzy paraglidingu pre širokú verejnosť, a to po celý rok. Hlavná sezóna pre tandemové lety sa c začína v máji a končí sa približne v októbri, no všetko záleží od počasia počas danej jesene. ABC paragliding ponúka dva typy tandemových letov: zoznamovací – klasický a termický tandemový let.

Zoznamovací – klasický tandemový let = 80 €

Termický tandemový let = 90 €

Tip na záver

Ak aj vy ešte nemáte plán na slnečnú nedeľu a rozhodnete sa ísť pozrieť na Straník, tak vám na záver prinášam menší tip. Pokiaľ vám výhľad od prístrešku nestačí a chceli by ste sa dostať na najvyšší bod, tak môžete vyjsť ešte pár metrov vyššie a dostať sa k vysielaču, ktorý poskytuje signál či už rádiu, televízií alebo mobilným a internetovým operátorom.

Relax!

Ahojte turisti!

Pridajte sa do nášho klubu a získavajte inšpirácie na výlety každý víkend.

You Might Also Like

Leave a Reply