STRANÍK, menej známou cestou

Ak ste vášnivý vrchár zo Žiliny, istotne ste už niekedy vyšli na Straník. Jeden z najikonickejších a najznámejších kopcov v Žiline. Vďaka tomuto sa stáva veľmi známy cyklobod, z ktorého sa dá ísť na viaceré smery. A presne tomuto vrchu sa budeme dnes venovať.

Základné údaje o trase

Náhľad trasy

[sgpx gpx=“/wp-content/uploads/gpx/stranik.gpx“]

Straník kamera

Ak by Vás zaujímalo, aké počasie je na vrchole, a koľko ľudí sa v aktuálnom momente nachádza, nájdete ich na tomto linku: http://meteo.fatracom.com/

Samotná trasa

Cesta do Zástrania po „Straníkovej ceste“

Táto trasa vedie cez „Straníkovu cestu„. Cesta dneska pre zmenu začína v Tepličke nad Váhom. Začíname pod lesom, kde začína cyklotrasa, tam sa zároveň nachádza aj smerovacia tabuľa, kde začína asfaltka do Zástrania. Cesta do Zástrania trvá okolo 20 až 25 minút. Odtiaľ prejdete do stredu dediny, kde pôjdete ku kostolu. Tam pôjdete po trochu rozbitej ceste až kým neprídeme na vrch Straníka.

Cesta do Zástrania okolo Ranču

Druhá trasa začína medzi Tepličkou a Nededzou. Medzi týmito dedinami sa nachádza cesta, ktorá nie je veľmi známa. Touto cestou sa dá dostať až na vrchol. Cesta je vyjazdená od aut. Miestami nájdete hlinenú časť, inde je tráva. Ako idete na vrchol, začínate sa približovať opäť k lesu. Tam sa nachádza úzka kamenná cesta, ktorá vedie až ku vodárni pod Straníkom, kúsok nad kostolom v Zástraní.

Cesta na vrchol

Na vrchol sa dostanete už veľmi jednoducho. Stačí ak pôjdete po starej ceste, ktorá vedie okolo kostola v Zástraní. Tesne pod vrcholom sa nachádza bufet, kde sa môžete občerstviť. Bufet nebýva otvorený vždy. Zvyčajne býva otvorený v letných mesiacoch, najmä počas víkendov. Na vrch to je už len kúsok. Dá sa tam dostať po drevenej lávke, ktorá vedie až ku prístrešku ktorý sa nachádza na vrchu.

Pohľad zo Straníka

Užitočná rada na záver

Pri zjazde dole zo Straníka odporúčam si počínať veľmi opatrne, najmä kvôli nespevnenej ceste. Z vlastnej skúsenosti viem, že vždy keď schádzam sa mi kolesá prešmykujú. Z toho dôvodu odporúčam ísť do niektorých úsekov pomaly alebo radšej zosadnúť z bicykla.

Relax!

Ahojte turisti!

Pridajte sa do nášho klubu a získavajte inšpirácie na výlety každý víkend.

You Might Also Like

Leave a Reply