POLOM PAMÄTNÍK

Trasa na Polom je jedna z najznámejších trás v Žiline. Jedná sa o trasu náročnejšiu na výstup, avšak ak sa tam už vyberiete istotne neoľutujete.

Trasa zo Žiliny na Polom je ideálna pre tých, ktorí hľadajú náročnejšiu cyklotúru s krásnymi výhľadmi na okolitú prírodu. Avšak treba si uvedomiť, že trasa vedie do kopca a je potrebné počítať s náročnejšími úsekmi, preto odporúčame, aby sa na túru vybrali skúsenejší cyklisti. Na trase sa dá stretnúť aj s automobilovou dopravou, preto je potrebné byť opatrní a dodržiavať pravidlá cestnej premávky.

Výhľad na lom a mesto Žilina

Dĺžka trasy a čas

Je dobré mať na pamäti, že celková dĺžka trasy je 30 km a preto sa odporúča mať s sebou dostatok vody a malé občerstvenie. Časový odhad cyklotúry závisí od kondície cyklistu, no priemerne sa táto trasa dá zvládnuť za približne 2-3 hodiny.

Celá trasa je dlhá približne 30 km a prevažne vedie po asfaltovej ceste. V niektorých úsekoch sa však môžu vyskytnúť aj kratšie úseky po lesných cestách. Trasa je náročnejšia, pretože vedie do kopca a zahŕňa aj niekoľko strmších úsekov, ale odmenou sú krásne výhľady a prírodné scenérie.

Čo na trase uvidíte

Na trase sa nachádzajú rôzne zaujímavosti, napríklad kúpalisko Stráňavy, kde sa dá v lete ísť okúpať.

Na vrchole sa nachádza pamätník obetiam 2. svetovej vojny. Pár desiatok metrov odtiaľ sa nachádza „rozhľadňa“ z ktorej sa dá dovidieť až do Dolného Hričova. Zároveň sa dá odtiaľ pozorovať aj práca v neďalekom lome, kde sa ťaží a vyrába cement.

Celkovo ide o náročnejšiu cyklotúru s krásnymi výhľadmi na okolitú prírodu a historické zaujímavosti. Ak máte radi výzvy a cyklotúry, ktoré vám ponúknu aj nejaké zaujímavosti, táto trasa určite stojí za vyskúšanie.

Relax!

Ahojte turisti!

Pridajte sa do nášho klubu a získavajte inšpirácie na výlety každý víkend.

You Might Also Like

Leave a Reply