A čo tak ísť k vode? – VODNÉ DIELO ŽILINA

Ahojte turisti!

Ako ste si užili tento víkend vy? Ten môj bol plný povinností a na výlet do prírody mi bohužiaľ neostal čas. No aby som vás nesklamala úplne, mám pre vás aspoň menší tip na poobednú alebo večernú prechádzku. Ak ste zo Žiliny máte vyhraté, no ak nie môžete túto lokalitu navštíviť, keď pôjdete okolo. Dnes sa porozprávame o Vodnom diele v Žiline, ktoré je perfektným miestom nielen na prechádzky, ale aj na bicyklovanie, korčuľovanie a ďalšie druhy športov. Neponúka síce úchvatný výhľad ako štíty kopcov, no prechádzku vám dokáže spríjemniť jeho okolie a upokojujúci pohľad na jeho vodnú nádrž. I keď si na svoje prídu skôr milovníci rybolovu, dajte mu šancu a užite si pokojnú prechádzku popri vode aj vy.

Poloha a opis

Vodné dielo Žilina je vodná nádrž na rieke Váh. Jeho prevádzka sa spustila v rokoch 1997 – 1998. Nachádza sa tu elektráreň, ktorá spolu s vodnou nádržou slúži na výrobu elektrickej energie a zásobovanie priemyselných podnikov v meste Žilina.

Vodné dielo – parkovanie

V okolí Vodného diela Žilina je niekoľko možností parkovania zadarmo. Prvým miestom je parkovanie pred Extreme parkom, kde je niekoľko parkovacích miest pre všetkých návštevníkov. Ďalšie parkovisko sa nachádza pri skateparku, priamo pod Vodným dielom. Treťou a zároveň poslednou možnosťou je parkovisko pri moste v Mojši, ktoré sa nachádza na konci Vodného diela.

Vodné dielo – mini vyhliadka

Počas prechádzky po vodnej nádrži by vás mohla zaujať i mini vyhliadka, ktorá bola vybudovaná na moste. Stačí vyjsť pár schodov a budete mať lepší rozhľad na Vodné dielo a jeho okolie.

Vodné dielo – atrakcie

Paddleboarding:

Obľúbenou sezónnou atrakciou na Vodnom diele je jeden z dnešných populárnych vodných športov. Práve tu máte možnosť si počas leta vyskúšať paddleboarding. Tento nenáročný vodný šport, vhodný pre všetky vekové kategórie je plný zábavy a perfektným spestrením teplého letného dňa.

Požičovňa paddleboardov ChickenSUPremeteam na Vodnom diele, vám umožní si vyskúšať tento šport priamo na mieste. Požičovňa požičiava paddleboardy taktiež na dovolenky a organizuje mnoho akcií, do ktorých sa oplatí zapojiť Stačí prísť a prihovoriť sa im. Pokiaľ chcete mať istotu, že vám paddleboard ostane, neváhajte si ho u nich zarezervovať na daný deň a čas.

Oslovte ich na telefónnom čísle 0948 600 752. Požičovňa požičiava paddleboardy taktiež na dovolenky a organizuje mnoho akcií, do ktorých sa oplatí zapojiť. Pre viac informácii o ich aktivite môžete navštíviť ich stránku: www.chickensupreme.sk

Cyklistika a korčuľovanie:

Máte radi cyklistiku či korčule? Ďalšími obľúbenými aktivitami na Vodnom diele sú práve tieto druhy športov. Trasa okolo vodného diela po most je cca 8km. Pre vytrvalých je možné pokračovať po trase až do Strečna, kde sa cez most dostanete do Nezbudskej Lúčky. Cez ňu bez problémov prejdete až do Varína, odkiaľ sa vrátite späť na Vodné dielo. Tento cyklookruh má zhruba 30km a vedie prevažne po rovine.

Rybolov:

Rybári pozor! Vodné dielo je plné rýb a je povolené ich tu loviť. Nájdete tu rôzne druhy rýb cez kapry, pstruhy, šťuky až po ostrieže… V jarných mesiacoch rybársky zväz umiestňuje do nádrže umelé hniezda na podporu reprodukcie rýb. Rybári s povolením za menší poplatok tu môžu následne loviť.

Vodné dielo – reštaurácia

Pri spomínanom moste na Vodnom diele sa nachádza i menšia reštaurácia. Pizzeria La Rose ponúka niekoľko druhov pizz a rôzne druhy snackov. Taktiež sa môžete tešiť na čapovanú kofolu, nealko či pivo. Terasa podniku je celkom veľká a zmestí sa tam pomerne veľa ľudí. Pizzeria má však stoly i vnútri, v prípade nepriaznivého počasia. K reštaurácií sa dá dostať aj autom priamo z hlavnej cesty. Keďže za ňou sa nachádza parkovisko s parkovaním nebudete mať problém. Na svoje si tu prídu i rodiny s deťmi vďaka menšiemu ihrisku v areáli.

Tip na záver

Na vodnom diele sa od jari až do jesene uskutočňuje niekoľko športových akcií. Jedným z pravidelných športových podujatí, ktoré sa uskutočňuje v júli je Night Run & Inline. Ide o bežeckú a korčuliarsku akciu vhodnú nielen pre profesionálnych bežcov, ale aj pre rekreačných športovcov a rodiny s deťmi.

Relax!

Ahojte turisti!

Pridajte sa do nášho klubu a získavajte inšpirácie na výlety každý víkend.

You Might Also Like

Leave a Reply