Zažite umenie a prírodu v srdci Bratislavy – GALÉRIA DANUBIANA

Ahojte cestovatelia!

Posledné dni nám počasie moc neprialo, a tak sme namiesto turistických topánok vytiahli mokasíny a zamierili sme do krásnej galérie moderného umenia v našom hlavnom meste. Dnes vám teda prinášame tip na výlet, ktorý poteší najmä nadšencov umenia a kultúry.

Danubiana Meulensteen Art Museum

Danubiana je galéria moderného umenia, nachádzajúca sa zhruba 15km južne od Bratislavy. Múzeum sa nachádza v mestskej časti Čuňovo na toku rieky Dunaj. Galéria je otvorená od septembra roku 2000, odkedy prešla už aj rozsiahlou rekonštrukciou. Vnútri sa nachádzajú obrazy, sochy a ďalšie diela významných slovenských a zahraničných umelcov. Výstava pokračuje aj v exteriéri komplexu a končí až na streche, kde sú umiestnené rôzne monumenty, konštrukcie a iné kreácie známych umelcov. Danubiana sa špecializuje na prezentáciu súčasného umenia, najmä diel slovenských a medzinárodných umelcov.

Vnútri galérie môžu návštevníci obdivovať rôznorodé zbierky, vrátane malieb, sôch, grafík a iných umeleckých diel. Prechádzka po expozíciách ponúka pohľad na rôzne umelecké štýly a prístupy, od abstraktného umenia po realistické diela.

V Danubiana Galérii v Bratislave sa nachádzajú rozmanité a inšpiratívne zbierky diel od slovenských i medzinárodných umelcov. Táto umelecká oáza ponúka návštevníkom pohľad na rôzne umelecké štýly a prúdy, od abstraktného umenia po fotografiu a sochárstvo. Niektoré z najvýraznejších diel v galérii zahŕňajú:

  1. Diela Ľudovíta Fullu: Galéria je domovom mnohých diel slovenského maliara Ľudovíta Fullu. Jeho abstraktné a expresionistické práce odrážajú bohatú umeleckú históriu Slovenska a jeho vnímanie farieb a foriem.
  2. Sochy Rudolfa Sikoru: V zbierkach Danubiane nájdete aj sochy od významného slovenského sochára Rudolfa Sikoru. Jeho diela sú často inšpirované prírodou a abstraktnými formami, čím vytvára jedinečné skulptúry, ktoré oslovujú nielen zrak, ale aj hmat.
  3. Miloš Alexander Bazovský: Tento slovenský maliar a ilustrátor patrí k významným postavám v histórii slovenského umenia. Jeho diela často zobrazujú slovenský vidiek a ľudovú kultúru, čím zachytávajú autentickosť a krásu miestnej tradície.
  4. Medzinárodní Umelci: Okrem slovenských umelcov Danubiana prezentuje aj práce medzinárodných umeleckých osobností. Návštevníci môžu objavovať diela od umelcov rôznych kultúr a perspektív, čo prispieva k pestrosti a unikátnosti kolekcií galérie.
  5. Abstraktné Maľby: Danubiana je známa aj svojím záujmom o abstraktné umenie. V zbierkach nájdete diela, ktoré sa venujú experimentovaniu s farbami, formami a textúrami, čím poskytujú priestor pre individuálnu interpretáciu pre každého návštevníka.
  6. Fotografické Výstavy: Galéria pravidelne organizuje výstavy fotografií od renomovaných fotografov. Tieto výstavy často odkazujú na aktuálne spoločenské témy a poskytujú pohľad na svet cez objektív umelcov.

Galéria neustále organizuje rôzne kultúrne podujatia, vrátane výstav, workshopov, prednášok a hudobných koncertov, ktoré pridávajú k celkovej atmosfére miesta. Tieto podujatia sú otvorené verejnosti a prispievajú k šíreniu umeleckej tvorby a kultúrneho porozumenia.

Danubiana vstupne

Dospelí – 10 €

Rodina (2 dospelí a 2 študenti) – 20 €

Dôchodcovia (starší ako 62 rokov) – 5 €

Študenti – 5 €

Deti (mladšie ako 6 rokov) – zadarmo

Členovia Danubiana klubu – zadarmo

ZŤP, osoby staršie ako 75 rokov – zadarmo

Danubiana otváracie hodiny

utorok 10–18
streda 10–18
štvrtok 10–18
piatok 10–18
sobota 10–18
nedeľa 10–18
pondelok ZATVORENÉ

ART Shop

Art shop v Danubiane ponúka zberateľom i milovníkom umenia príležitosť získať dielo, ktoré ich oslovilo a zároveň podporiť tvorbu umeleckej komunity. Okrem obrazov a sôch si môžete v Danubiane zakúpiť aj umelecké predmety, ako sú originálne šperky, keramika či iné ručne vytvorené produkty. Týmto spôsobom môžete nielen ozvláštniť svoj domov originálnymi kúskami, ale tiež podporiť kreativitu a talent miestnych umelcov.

ART Cafe

Art café v Danubiane je miestom, kde sa stretáva vášeň pre kávu s láskou k umeniu, vytvárajúc tak jedinečné prostredie pre návštevníkov.

Pri vstupe do art café vás okamžite obklopí atmosféra tvorivosti. Výtvarné diela a fotografie lokálnych umelcov zdobia steny, vytvárajúc galériu v každom kúte. Návštevníci si tu môžu vychutnať svoju obľúbenú kávu alebo čaj v spoločnosti nezameniteľnej atmosféry umeleckého prostredia.

Menu art café je rovnako pestré a originálne ako umelecké diela v galérii. Kávovary sú tu majstrovským nástrojom, ktorým baristi vytvárajú nápoje ako umelecké diela samotné. Ponuka zahŕňa nielen tradičné kávy, ale aj špeciálne kávové kreácie, ktoré zaujmú nielen chuťové poháriky, ale aj vizuálne zmysly.

Doprava do galérie

Danubiana sa nachádza pomerne ďaleko od centra Bratislavy. Je však možné využiť rôzne druhy dopravy. Najjednoduchšie je doprava autom, kedy sa môžete doviesť až pred samotnú galériu. S parkovaním nebudete mať problém keďže galéria má vlastné parkovisko. Upozorňujeme však, že je spoplatnené!

Pokiaľ radšej využívate verejnú dopravu nasadnite na autobus číslo 90, smer Danubiana. Nástupište v Bratislave sa nachádza pred novou budovou Slovenského národného divadla. Upozorňujeme však, že sa tu nenachádza automat na lístky! Cesta do galérie potrvá približne 30 minút. Autobus vás vysadí na konečnej zastávke s názvom Danubiana, len 3 minúty chôdze od múzea.

Ste aktívnejší typ a radi sa prepravujete na bicykli? Do galérie sa vie návštevník dopraviť z centra Bratislavy približne za 1,5 hod. Celá cyklistická trasa vedie z Rakúska, popri Dunaji popod bratislavské mosty, pokračuje cez mestskú časť Petržalka a smeruje až k susedom do Maďarska. Z centra mesta sa možno napojiť na cyklotrasu cez Most SNP, cez Starý most alebo cez Most Apollo. Následne sa stačí držať cyklistickej značky. Vedľa hlavného vchodu do galérie sa nachádza stojan na bicykle, kde si cyklisti svoj bicykel môžu odložiť. Pokiaľ nemáte vlastný zámok na recepcií v Danubiane si ho môžete bezplatne zapožičať.

Tip na záver

Ako tip na záver vám len dáme do pozornosti exteriér galérie, kde si nezabudnite pozrieť rôzne umelecké konštrukcie sochy a pod. Taktiež nezabudnite vybehnuť aj na strechu, ktorá ponúka krásny výhľad na vodnú elektráreň Čuňovo a pokračuje tam výstava expozícii galérie.

Relax!

Ahojte turisti!

Pridajte sa do nášho klubu a získavajte inšpirácie na výlety každý víkend.

You Might Also Like

Leave a Reply